Jeppe Aakjærs kunstnerhjem, Jenle

Anette Prehn

Da sociolog, forfatter og sangskriver Anette Prehn besøgte Jenle for første gang i oktober 2019, blev hun i særlig grad ramt af Jeppe Aakjærs ord på gravstenen: 

Her standsed de glade klange.
Her sattes mit livsens mål.
Det er asken af usungne sange
der hviler i denne skål.

“Asken af usungne sange” … hvad mente Aakjær mon med det? På den ene side kunne Aakjær referere til de mange sange, han ville kunne have skrevet, såfremt og ifald han havde levet længere. På den anden side blev der sået et frø i Anette. Kunne der mon ligge “usungne sange” og gemme sig uopdagede steder? Havde Aakjær en pointe mellem linjerne?

Ville det kunne lade sig gøre at finde usungne sange? Og ville Aakjærs budskaber og værdier kunne bære og bidrage i dag, hvis de blev fundet frem af fragmenterne og afprøvet kreativt i nye sammenhænge?

Anette indledte sin opdagelse i Aakjærs prosa: I erindringer, foredrag og breve, der var op til 140 år gamle. I sin research endte hun med at læse 27 bøger af eller om Aakjær. Anette fandt her et væld af lyriske passager i for længst glemte ord. Ordene var ikke på vers, og de rimede slet ikke. Men de fortjente – syntes Anette – at blive sunget af nutiden. Derfor gik hun i gang med at ”puste liv” i de gamle ord, først og fremmest i studielejligheden på Jenle. Én sangtekst meldte sig, derpå en til og pludselig – efter fem ophold på Jenle – var der 21 ”usungne sange”. Nogle af teksterne er en-til-en Aakjærs, andre tekster er inspireret af enkelte passager, mens atter andre er en god blanding af Aakjærs og Anettes ord.

Gyldendal takkede ja til at udgive bogen ”På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange”. Anette gav bogen de første spæde vinger under et sjette ophold i studielejligheden på Jenle. Da bogen udkom i oktober 2021, kaldte Politikens anmelder, litteraturprofessor Thomas Bredsdorff, den for ”original” og gav den fem hjerter. Skive Folkeblads chefredaktør Ole Dall skrev i sin anmeldelse, at bogen var ”fortræffelig”, en “flot nutidig fortolkning af Aakjærs ånd” og ”en utrolig inspirerende og velskrevet bog – herunder med tankevækkende, smukke ledsagende sange.”

Det gode spørgsmål er selvfølgelig, om Aakjær gerne ville (gen)findes. Aakjær slog dog fast i ”Min sidste vilje”, at selv ”livets søde safter” ville han stå ved: ”Jeg har altid ærgret mig over disse brevsamlinger, der låses hen som i et jernskrin, så ingen forsker kan få adgang til dem, før alle livets søde safter er dampet ud af dem. Lad bare folk vende vore papirer, bruge dem, gøre uddrag af dem, når det sker med takt og pietet … jeg er parat til at være mine meninger bekendt, også efter min død.”

I forbindelse med Gyldendals udgivelse udkom også cd’en og sangbogen ”21 usungne sange”, så det nu er muligt for os alle at synge med på de smukke passager fra Aakjærs breve, foredrag og erindringer.

Hør flere af Anette Prehns mange sange til Danmark her: www.anetteprehn.dk

HØR, SE, LÆS MERE OM DE USUNGNE SANGE

Se interview med Anette Prehn af Politikens Chefredaktør Christian Jensen

Se interview med Anette Prehn på BogForum 2021 

Læs et uddrag af bogens forord her

Se en kort video filmet ved Jeppe Aakjærs grav ifm. Anette Prehns første ophold i studieboligen på Jenle i maj 2020:

Se en kort video om skabelsen af den første usungne sang ”Jeg elsker dig Jord”. Videoen er filmet ifm. Anette Prehns første ophold i studieboligen på Jenle i maj 2020.

Hør sangene fra albummet ”21 usungne sange” her.

Kristian Bisgaard

.

.

Kristian Bisgaard er uddannet pianist fra Det Jyske Muskkonservatorium og har i over 25 år bragt glæden ved musik og sang til hele Danmark. Kristian har specialiseret sig i korledelse og fællessang og har stor erfaring med at formidle og inspirere til at give sange vinger i snart sagt alle sammenhænge – fra ung til gammel, små grupper til store forsamlinger og fra utrænede til de mest specialiserede.

Anette og Kristian har sammen skrevet snesevis af fællessange til Danmark. Det var derfor naturligt, at Anette spurgte Kristian, om han ville sætte melodi til de ”usungne sange”, der piblede frem under hendes Aakjær-research.

Hver gang Anette sms’ede Kristian fra Jenle med et ”Tør du se et nyt digt?”, takkede han ”ja” og gik efterfølgende dybt ind i teksten. Læste den igen og igen – højt, med afprøvende eftertryk – smagte på ordene og vurderede, hvordan de lå bedst i munden. Ofte kom melodien af sig selv. Kristian beskriver, hvordan melodier tit springer ud af tekster, hvis man åbner sig op for dem.

En melodi skrev han en sen aftentime i en rolig og afslappet atmosfære ved sit klaver. Andre er skrevet på en gåtur i skovområdet ved Jenle. Atter andre er blevet til tilfældige steder, måske med en guitar i hånden. Der er popmelodier, jazzede og mere latin-prægede. Nogle er kabaretagtige, andre er højtidelige hymner, mens atter andre er klassiske højskolesange.

Anette og Kristian kan bookes til sangforedrag om ”Aakjærs usungne sange” eller ”Bryd ud i sang” ved at kontakte Kristian på 20 95 20 96.

I maj 2022 (uge 20) er Anette og Kristian kursusledere på Tisvilde Højskole med fokus på ”Det syngende menneske – nye veje til forbundethed”. Programmet kan ses her..

.

.

Du finder bogen ”På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange af Anette Prehn” her på hjemmesidens Webshop, hvor du også kan finde sanghæftet ”21 usungne sange, Sanghæfte – af Anette Prehn og Kristian Bisgaard” og CD’en ”CD – 21 usungne sange – af Anette Prehn og Kristian Bisgaard”.