Jeppe Aakjærs kunstnerhjem, Jenle

Litteraturdagen

Lørdag den 3. september kl. 10.00 – Litteratur event på Jenle – “Aakjær i ord og toner” – del 3

“På kanten”

Eventet er en tilbagevendende begivenhed på Jenle – dog altid med et nyt tema for dialogen om dansk litteratur.

Årets tema er ”På kanten” og vil blive præsenteret af tre forfattere, Morten Pape, Dy Plambeck og Malene Lei Raben, med hver deres forskellige perspektiver på, hvad ”kanten” kan betyde for de roller, relationer og identiteter vi lever gennem livet.

Dagens tre forfatterskaber er præget af forskellige kulturelle miljøer og bidrager derfor hver især på sin helt egen måde til årets tema” På kanten”.

Begivenheden afvikles i Jenles gamle lade, som igennem årene er tilpasset sådanne begivenheder.

Aakjærselskabet ønsker at vise bredden og mangfoldigheden af de mange forskellige forfattere som Danmark har, men også vise respekt for og videreføre det Jeppe Aakjær selv startede, sit store forfatterskab og generel interesse og engagement i samfundet.

Dagen er åben for alle.

De deltagerne bliver inviteret til dialog og refleksion i spændingsfelterne mellem: livskraft – kærlighed – frihed og vold – brutalitet – kulturel mangfoldighed. Dagens tre forfatterskaber er præget af forskellige kulturelle miljøer og bidrager derfor hver især på sin helt egen måde til årets tema ”På kanten”.

Entre:
Billet incl. Kaffe/te kager kr. 275,00
Køb billetter: online her

Køb billetter: museumsbutikken kr. 295,00

 

Søren_Pape_Jenle

Morten Pape / Amager-triologien.

Morten Pape blev født 24. oktober 1986 på Amager. Han er uddannet bachelor i film- og medievidenskab og på manuskriptlinjen på den alternative filmskole Super16.

Morten Pape debuterede i 2015 med murstensromanen ‘Planen’, I 2018 fulgte Morten Papes anden roman ‘Guds bedste børn’ fra samme miljø. I 2021 afsluttede Pape sin Amager-trilogi med I ruiner. Han vandt DR Romanprisen 2019 for ‘Guds bedste børn’.

Med udgangspunkt i denne prisvindende Amager-trilogi vil Morten Pape berette om et Velfærdsdanmark, som de færreste kender til. Med barnets autofiktive blik vil han vise vej ind i betonlandskabet Urbanplanen i 90’erne, med udgangspunkt i en virkelig tragedie fører han os igennem et Danmark med racisme og social armod, og med den unge kvinde Amalies øjne erfarer vi hvordan et bankkrak kan efterlade en kernefamilie i både økonomisk og åndeligt morads.”

Dy_Plambeck_Jenle

Dy Plambeck / Til min Søster med flere.

Dy Plambeck / Til min Søster med flere.

Dy Plambeck, uddannet fra Forfatterskolen i 2004, debuterede med digtsamlingen Buresø-fortællinger (2005) som hun modtog Klaus Rifbjergs debutantpris for lyrik og Statens Kunstfond 3 årige arbejdslegat for. Siden har hun udgivet en række anmelderroste og prisvindende romaner, senest Til min søster i 2019, som hun modtog Politikens Litteraturpris for. Romanen var også indstillet til De Gyldne Laurbær, Læsernes Bogpris, DR’s romanpris og Suzanne Gieses mindelegat.

Dy Plambeck skriver om de skæve eksistenser i tilværelsen, om dem, der står på kanten. I sit foredrag vil hun fortælle om sin roman, Til min søster, om de to søstre Aya og Andrea, der prøver at finde deres vej i livet på kanten af tilværelsen.

Litteraturdagen_malene-lei-raben

Malene Lei Raben / Fruen.

Malene Lei Raben (f.1969), jurist og forfatter. Aktiv debattør, tidl. ’smagsdommer’ på DR2 og tv-vært. Debuterede i 2019 med det anmelderroste erindringsværk Fruen.
Malene Lei Raben fortæller om sin anmelderroste debut ’Fruen – en datters historie om kærlighed og frihed’. FRUEN er Malene Lei Rabens personlige fortælling om sin mor og om at være barn af ungdomsoprøret. Det er en historie om konsekvenserne af livsvalg og om det, som frihed koster. Især for de børn, der voksede op i skyggen af handlekraftige, selvrealiserende voksne. Det er også en historie om en lykkelig barndom, der tager en drejning, og om at være datter af en formidabel, intelligent og særdeles krævende kvinde. Og allermest er det en historie om kærlighed.

Der vil naturligvis også bydes på fællessang fra Jeppe Aakjærs sangskat.