Jeppe Aakjærs kunstnerhjem, Jenle

Litteraturdagen 2024

Årets Litteratur dag på Jenle – lørdag den 7. september 2024 – kl. 10.00 til kl. 15.00

Årets tema er: Fortælling om mennesker i dansk kemisk – biologisk industrihistorie – belyst ved 1) fokus på de to mennesker, som står bag udviklingen af stoffet insulin og 2) fokus på det samfund, hvor udviklingen af det kemisk -biologiske stof foregår.

De to kemisk-biologiske industrihistorier foregår i hver sin tid – henholdsvis i den første halvdel af 1900 tallet og i den anden halvdel af 1900 tallet. Begge fortællinger viser træk fra Danmarkshistorien, fra videnskabs- , køns- og kærlighedshistorier, som giver deltagerne muligheder for at reflektere over det samfund og den tilværelse, vi lever i nu, med eksempler fra fortidens udfordringer og udvikling af ting, der gavner / skader os i nutiden og i fremtiden. Og dermed også være en hjælp til at blive klogere på udfordringerne i den verden, der omgiver os samt i vore daglige liv.

.

.

Årets to forfattere på Litteraturdagen på Jenle 2024:

Hanne Sindbæk: (f. 1962), journalist, forfatter og foredragsholder. Har siden 1998 fokuseret på at beskrive dansk

Hanne Sindbæk

erhvervslivs top indefra – i interviews, portrætartikler og foredrag samt bøger i perioden 2009 – 2020 som Tyren, Bjørnen og Banken, Kammerherrens nye klæder,  Fortællingen om Novo Nordisk.

I 2022 udgivet bogen: August og Marie – dansk videnskabs glemte stjerner, som vil være bogen, der anskues på litteratur dagen på Jenle.

Der findes mennesker, der trods deres storhed, indsigt og resultater insisterer på, at det ikke handler om dem. Sådan nogle mennesker var Marie og August Krogh. Hun blev Danmarks kun fjerde kvindelige dr. med. i 1914, året før kvinder fik stemmeret. Han fik Nobelprisen i 1920. Sammen gik de op imod den etablerede videnskab og løste lungernes gåde. Og sammen skaffede de insulinopskriften til Danmark, hvor de lagde grunden til Novo Nordisk.Historien. Bogen om August og Marie Krogh er et stykke danmarkshistorie, der nu endelig bliver fortalt. Det er en fortælling om to helt særlige mennesker, der med ydmyghed og stoisk ro tog livets tildragelser på sig under mottoet: Kærligheden til mennesker og kærligheden til sandheden er livets hovedhjørnesten.

Kim Blæsbjerg: (f.1974) dansk forfatter, uddannet fra Forfatterskolen 1997. Han har i flere omgange modtaget

Kim Blæsbjerg

Statens Kunstfonds anerkendelse og har endvidere en omfattende virksomhed med oplæsninger og foredrag med bøger i perioden 2002 – 2018 som: Niels Bohrs kærlighed, Rådhusklatrenren, Pyramiden, Desertøren og i 2023 bogen De bedste familier.  .

I bogen De bedste familier befinder vi os i Vestjylland i begyndelsen af 1950 erne, hvor udviklingen af velfærdssamfundet og etableringen af Cheminova danner fortællingens bagtæppe. Det er en kollektivroman, der fletter overgangen fra efterkrigstid til moderne velfærdssamfund sammen med historien om to familier – arbejderfamilien Christensen fra Lemvig og tilflytterfamilien Albeck.

Bogen De bedste familier stiller skarpt på omkostningerne ved skabelsen af Velfærdsdanmark og er i sin skildring af kemikalier, kapitalisme og kønskamp brændende aktuel. Kim Blæsbjerg siger selv, at historien om Cheminova er både smuk og grusom.

Entre, inklusive kaffe og kage.
Køb billetter: online her
Adgangsbillet kr. 275,00
Sandwich, æg og rejer kr. 75,00
Sandwich, kylling og bacon kr.75,00
Køb billetter: museumsbutikken kr. 300,00