Jeppe Aakjærs kunstnerhjem, Jenle

Jenlefesten 2024

Søndag den 4. august kl. 11.30 til kl. 16.00 er der folkefest på Jenle.

Siden opdateres løbende 

.

Tema: Grøn omstilling og klimaforandringer

Traditionen tro er der Jenlefest den første søndag i august og i år er der to stærke talere, der hver især vil sætte fokus på det samfund vi lever i, og som er præget af klimaforandringer og den grønne omstilling.

Den praktiske ramme for Jenlefesten er, at den afvikles over én dag, fra ca. kl. 11.30 til senest 16.30. I løbet af dagen er der 2 hovedtalere (en politisk taler og en kulturel taler), desuden musikalske indslag samt uddeling af Aakjærprisen. Aakjærprisen gives til personer, der via deres kunst eller anden formidling, er med til at styrke eller udbrede kendskabet til Aakjærs virke og forfatterskab.

programmet for Jenlefesten 2024 kommer senere

Kristian Jensen

I år er den politiske tale lagt i hænderne på Kristian Jensen, tidligere politiker for partiet Venstre, og nu direktør for Green Power Denmark.

.

Kristian Jensen har siden 2022 være direktør i Green Power Denmark. Deres mål er helt enkelt at gøre alt strøm grøn.

Men hvordan sikrer man at grønne omstillinger kommer alle til gode, den menige mand versus den forretning, der forventes gennem de store investeringer? For når det gælder udviklingen af grøn energi i Danmark, skal det være med muligheder for at leve og bo i hele landet, hele livet, og på rimelige vilkår.

.

Sebastian Haugaard Mernild

Den kulturelle taler er Sebastian Haugaard Mernild, i dag ansat som professor i klimaforandringer og glaciologi ved Syddansk Universitet (SDU).

.

.

”Vi har rasende travlt”… sådan lyder en udtalelse fra Sebastian Mernild, til Ingeniøren (februar 2024). Travlheden skyldes den temperaturstigning der er globalt, og som nu overstiger de mål, der blev sat i Pariserklæringen fra 2015. Vi skal være mere realistiske i forhold til de mål vi sætter, men vi skal samtidig forstå at vi kun kan indfri disse klimamål, i så fald vi skubber endnu mere bagpå på omlægning af fossile brændstoffer til mere grønne og mindre CO2 forurenende kilder. Det går, helt kort, for langsomt med at reducere udledninger, mens tiden arbejder imod os.

Entre:

Køb billetten online her

Adgangsbillet  kr. 140,00
Adgangsbillet unge under 25 år  kr. 50,00
Adgangsbillet børn under 12 år gratis

Picnickurv  kr. 185,00
Sandwich, kylling og bacon  kr. 75,00
Sandwich, æg og rejer  kr. 75,00
2 stk. Frikadeller med rødkål, rugbrød  kr. 60,00

Køb billetter: museumsbutikken kr. 145,00

Lad paraplyen blive hjemme – skulle der komme regn udleveres regnslag
HUSK – at medbringe stol elle anden siddeunderlag

.

Aakjærprisen 2024 er tildelt Anette Prehn og Kristian Bisgaard

Aakjærprisen

Jenle_Anette_Prehn_Kristian_BisgaardTraditionen tro skal Aakjærprisen uddeles under Jenlefesten, og den tildeles i år til Anette Prehn og Kristian Bisgaard. Aakjærprisen gives til Anette Prehn og Kristian Bisgaard på grund af deres store arbejde med at nyfortolke tekster af Jeppe Aakjær, og få dem sat ind i en sangbar konteksts.

Et projekt der kulminerede med en stor anlagt koncert i Kulturcenter Skive i 2022, hvor over 200 korsangere havde øvet nyt materiale op, med tekster sat sammen af Anette Prehn og musikken komponeret af Kristian Bisgaard. I dag kan resultatet af dette store arbejde ses bl.a. på udgivelser af nodehæfter og sangtekster, samt der er udgivet en CD.

Formidlingen af Jeppe Aakjærs forfatterskab er en vigtig og central del af Aakjærselskabets formål og arbejde, og Anette Prehn og Kristian Bisgaard har med deres tilgang til Aakjær formået at finde nye veje ind til gamle tekster, præsenteret med respekt for historien og den tid de er skrevet i.

Aakjærprisen uddeles med støtte fra Sparekassen Midt Vest Fond og Aakjærselskabet