Jeppe Aakjærs kunstnerhjem, Jenle

Jenlefesten 2023

Jenlefesten 6. august kl. 11:30 – 16:30

Siden opdateres løbende 

Hver år, den første søndag i august, bliver der afholdt Jenlefest. I 2023 afvikles Jenlefesten den 6. august. Jenlefesten er en begivenhed, der går langt tilbage i tiden, og som Jeppe Aakjær startede i 1908 i Aakjær. Jenlefesten blev senere flyttet til Jenle i Østsalling. Formålet med Jenlefesten dengang var at afvikle en sammenkomst, et møde, hvor folk kunne få information og viden på samfundsudvikling og politiske tendenser. Jeppe Aakjær var i det hele taget en person, der engagerede sig meget i debatten omkring en mere retfærdig samfundsudvikling, der specielt skulle komme de svageste til gode, og løfte dem til bedre vilkår i tilværelsen.

I dag tjener Jenlefesten det formål at holde Jeppe Aakjærs ånd og hensigt med begivenheden i live. Nemlig at have en talerstol, der inviterer profiler til at tale om udviklingen i vort samfund, både kulturelt og politisk. Jenlefesten er, efter Folketingets talerstol, udråbt til én af landets vigtigste talerstole,

Jenlefesten er i dag arrangeret af Litteraturselskabet Aakjærselskabet, og de fleste aktiviteter er afviklet med et netværk af frivillige ude på Jenle.

Den praktiske ramme for Jenlefesten er, at den afvikles over én dag, fra ca. kl. 11.30 til senest 16.30. I løbet af dagen er der 2 hovedtalere (en politisk taler og en kulturel taler), desuden musikalske indslag samt uddeling af Aakjærprisen. Aakjærprisen gives til personer, der via deres kunst eller anden formidling, er med til at styrke eller udbrede kendskabet til Aakjærs virke og forfatterskab.

Program

11.30    Jenlefesten åbner –

Sang:    ”Nu er det længe siden”  

Formanden byder velkommen

Skive kommune har ordet ved formand for Kultur- og Fritid Morten Enggaard

Sang:    ”Jeg er født på Jyllands sletter”  

11.50    Musik: Nostalgia

Afhentning af picnickurve og sandwich

Sang:    ”Som dybest brønd”

12.20    Uddeling af Aakjærprisen til Dialektgruppen

Sang:    ” Anna var i Anders kær” 

Sang:    ”Jeg bærer med smil min byrde” 

13.00    Kulturel taler: Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen

”Hvordan får vi flere med i arbejdsfællesskabet?”

Sang:    ” Der dukker af disen min fædrene jord”

14.00    Musik: Nostalgia

14.30    Præsentation af det gode skib ”Rylen” ved Peter Hørup  og skipper Jens Bohr

KAFFEPAUSE

Sang:    ”Hvem sidder der bag skærmen” 

15.00    Politisk taler: David Trads:

” Hvis Aakjær levede i dag”

Sang:    ”Danmark nu blunder den lyse nat” 

16.00    Musik: Nostalgia

Afslutning ved Formanden

16.30    Tak for i år.

”Skuld gammel venskab rejn forgo.”

Jenlefesten_2023_David_Trads.

 

Den politiske tale
David Trads

Er journalist, forfatter, foredragsholder og mangeårig iagttager af dansk og international politik. Har blandt andet været Moskva- og USA-korrespondent i en årrække. Tidligere chefredaktør på Information. I dag skribent i Jyllands-Posten med mere.

.

.

.

David Trads der taler ud fra titlen: ”Hvis Aakjær levede i dag”:

Det sidste årti, som Aakjær levede i – 1920’erne – minder meget om den tid, vi lever i nu: En urolig verden, et omskifteligt moderland. Hvordan mon Aakjær ville se på de store udfordringer, vi står over for i dag? Det søger David Trads svar på i årets politiske foredrag.

David Trads er en ofte kontroversiel debattør af såvel udenrigs-som indenrigspolitiske emner, og han har haft flere blogs i medierne.

Jenlefesten 2023 Ane Halsboe-Jørgensen

Fotograf Marie Hald

.

.

Den kulturelle tale:

Beskæftigelsesminister
Ane Halsboe-Jørgensen

Ane Halsboe-Jørgensen har tidligere været uddannelses- og forskningsminister og kultur- og kirkeminister. Hun har været medlem af Folketinget for Socialdemokratiet siden folketingsvalget i 2011. Hun er født i Fjerritslev og uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2009.

.

.

.

.

Beskæftigelsesminister Ane Halboe-Jørgensen taler over titlen: ”Hvordan får vi flere med i arbejdsfællesskabet?”: 

I dag står vi i en situation, hvor vi har rekord i beskæftigelsestallene, men samtidig med et arbejdsmarked, hvor der stadig er for mange, der ikke er med. For mange på kanten af arbejdsmarkedet. Vi har 45.000 unge, der hverken har job eller er i uddannelse.

Det kan vi ikke være bekendt. Det er en kæmpe opgave, som den nye regering meget ambitiøst gerne vil tage livtag med.

Der er også en opgave i at prøve at få mere værdighed ind i vores beskæftigelsesindsats.

.