Jeppe Aakjærs kunstnerhjem, Jenle

Jenlefesten

Siden bliver løbende opdateret

Jenlefesten 7. august kl. 11:30 – 16:30

Hver år, den første søndag i august, bliver der afholdt Jenlefest. I 2022 afvikles Jenlefesten den 7. august. Jenlefesten er en begivenhed, der går langt tilbage i tiden, og som Jeppe Aakjær startede i 1908 i Aakjær. Jenlefesten blev senere flyttet til Jenle i Østsalling. Formålet med Jenlefesten dengang var at afvikle en sammenkomst, et møde, hvor folk kunne få information og viden på samfundsudvikling og politiske tendenser. Jeppe Aakjær var i det hele taget en person, der engagerede sig meget i debatten omkring en mere retfærdig samfundsudvikling, der specielt skulle komme de svageste til gode, og løfte dem til bedre vilkår i tilværelsen.

I dag tjener Jenlefesten det formål at holde Jeppe Aakjærs ånd og hensigt med begivenheden i live. Nemlig at have en talerstol, der inviterer profiler til at tale om udviklingen i vort samfund, både kulturelt og politisk. Jenlefesten er, efter Folketingets talerstol, udråbt til én af landets vigtigste talerstole,

Jenlefesten er i dag arrangeret af Litteraturselskabet Aakjærselskabet, og de fleste aktiviteter er afviklet med et netværk af frivillige ude på Jenle.

Den praktiske ramme for Jenlefesten er, at den afvikles over én dag, fra ca. kl. 11.30 til senest 16.30. I løbet af dagen er der 2 hovedtalere (en politisk taler og en kulturel taler), desuden musikalske indslag samt uddeling af Aakjærprisen. Aakjærprisen gives til personer, der via deres kunst eller anden formidling, er med til at styrke eller udbrede kendskabet til Aakjærs virke og forfatterskab.

.Jenlefesten 2022 Steffen Damsgaard, Landsformand Landdistrikternes Fællesråd

.

.

Politisk taler: Steffen Damsgaard, Landsformand Landdistrikternes Fællesråd, byrådsmedlem i Lemvig kommune mm.

.

.

.

.

.Jenlefesten 2022 Stefan Hermann, rektor for Københavns Professionshøjskole

.

Kulturel taler: Stefan Hermann, rektor for Københavns Professionshøjskole, samfundsdebattør og forfatter.    

.

.

.

.

.

.Jenle Aakjaerprisen.

Årets Aakjærpris: uddeles i år til Henning og Vinnie Linderoth

.

.

.

Entre:
Køb billetter: online her

Priser
Adgang kr. 140,00
Picnickurv pris kr. 175,00 (indehold: hønsesalat, laks/ rejer m. salat, frikadeller, kartoffelsalat, ost, brød og smør)
Sandwich pris kr 70,00 (Der kan vælges mellem æg og rejer og kylling/ bacon)

Køb billetter: museumsbutikken kr. 160,00

Folkemødet_Jenlefest

.

.

Lad paraplyen blive hjemme – skulle der komme regn udleveres regnslag
HUSK – at medbringe stol elle anden siddeunderlag

Udstilling i forsamlingshuset

Jenlefesten_Birte_MoelgaardJenlefesten_Maleri_af_Birte_NoelgaardBilledkunstner Birte Mølgaard er uddannelse fra Kunsthåndværkerskolen i Kolding,
Linien for Tegning og Grafik, hvor jeg tog afgang i 1981.
Siden har jeg arbejdet som billedkunstner i Viborg. Jeg udtrykker mig i akvarel, akryl – og oliemaleri og er medlem af Kunstforum Viborg.   Jeg har været repræsenteret på Kunstnernes Sommerudstilling i 2016, 2018 og 2021.

Musik i løbet af dagen Zenobia

Zenobia_Jenle

Kom og mød Zenobia. En trio, der har den danske sangskat under huden: viserne, salmerne og fællessangen. Men udover det fortolker og komponerer Zenobia også, så det mærkes, at livet er her og nu. Trioen laver nye melodier til kendte sange eller nye sange i tråd med den danske tradition – og med mere end 1000 koncerter, 10.000 solgte cd’er og en pris i ryggen er trioen en veletableret og virtuos nydelse.

Zenobias koncerter er især kendt for tre ting: Et intenst nærvær til publikum, fortællinger, der bygger bro fra traditionens soundtrack til nutiden – og stor musikalsk livsglæde. Det er i mødet mellem rigsspillemanden Mette Kathrine Jensen Stærk på harmonika, den prisbelønnede sangerinde Louise Støjberg og pianisten Charlotte Støjberg – der har både har salmer og tango i blodet – at traditionen videreføres og fornys. I 2020 endda med et ekstra twist. For i anledning af 100-året for Genforeningen og fællessangens betydning før og efter, har trioen også nye, gamle sange med fra den del af historien. Man kommer helt sikkert til at høre Det haver så nyligen regnet og Som en rejselysten flåde.

Zenobia er: Sangerinden Louise Støjberg er uddannet på det Rytmiske Musikkonservatorium i København. Hun underviser i sang på MGKsyd i Kolding, og optræder udover Zenobia som solist samt med duoen Louise Støjberg/Martin Rauff og bandet UrbanStøjband.
Harmonikaspilleren Mette Kathrine Jensen Stærk er uddannet på folkemusiklinjen på Det Fynske Musikkonservatorium og blev i 2016 udnævnt til rigsspillemand. Udover Zenobia spiller Mette Kathrine med duoen ’Jensen og Bugge’, der fra tid til anden udvides med Morten Alfred Høirup eller amerikanske Dwight Lamb, ligesom hun optræder solo med både foredrag og koncerter.
Pianist Charlotte Støjberg er cand. mag i musikvidenskab fra Aalborg Universitet. Hun organist ved Rødding Frimenighed og pianist i projektet ”Sommerfugledalen – et requiem” med Carl Erik Lundgaard. Zenobia har desuden været nomineret til to Danish Music Awards; for debutalbummet ‘Midnat’ i 2008 og til årets traditionspris i 2013