Jeppe Aakjærs kunstnerhjem, Jenle

Jenlefesten

Jenlefesten 7. august kl. 11:30 – 16:30

Hver år, den første søndag i august, bliver der afholdt Jenlefest. I 2022 afvikles Jenlefesten den 7. august. Jenlefesten er en begivenhed, der går langt tilbage i tiden, og som Jeppe Aakjær startede i 1908 i Aakjær. Jenlefesten blev senere flyttet til Jenle i Østsalling. Formålet med Jenlefesten dengang var at afvikle en sammenkomst, et møde, hvor folk kunne få information og viden på samfundsudvikling og politiske tendenser. Jeppe Aakjær var i det hele taget en person, der engagerede sig meget i debatten omkring en mere retfærdig samfundsudvikling, der specielt skulle komme de svageste til gode, og løfte dem til bedre vilkår i tilværelsen.

I dag tjener Jenlefesten det formål at holde Jeppe Aakjærs ånd og hensigt med begivenheden i live. Nemlig at have en talerstol, der inviterer profiler til at tale om udviklingen i vort samfund, både kulturelt og politisk. Jenlefesten er, efter Folketingets talerstol, udråbt til én af landets vigtigste talerstole,

Jenlefesten er i dag arrangeret af Litteraturselskabet Aakjærselskabet, og de fleste aktiviteter er afviklet med et netværk af frivillige ude på Jenle.

Den praktiske ramme for Jenlefesten er, at den afvikles over én dag, fra ca. kl. 11.30 til senest 16.30. I løbet af dagen er der 2 hovedtalere (en politisk taler og en kulturel taler), desuden musikalske indslag samt uddeling af Aakjærprisen. Aakjærprisen gives til personer, der via deres kunst eller anden formidling, er med til at styrke eller udbrede kendskabet til Aakjærs virke og forfatterskab.

Program

11:30

Jenlefesten åbner 

Sang: ”Nu er det længe siden” (side 40)
Formanden byder velkommen
Skive kommune har ordet ved viceborgmester Mogens Birkelund
Sang: ”Jeg lagde min gård i den rygende blæst”(side 16)
11:45 Rundvisninger begynder – dog ikke under talerne
Afhentning af picnickurve og sandwich
12:00 Musik:  Zenobia
Sang: ”Som dybest brønd” (side 44)
12:30 Uddeling af Aakjærprisen til Vinnie og Henning Linderoth
Sang: ”Se dig ud en sommerdag” (side 33)
13:00 Kulturel taler: Stefan Hermann
”Besindelsens tid”
Sang: ”Her har jeg himlen over min isse” (side 18)
14:00 Musik:  Zenobia
14:30 Kaffepause – rundvisning- udstillinger i Laden og Forsamlingshuset
Sang: ”Jeg er født på Jyllands sletter.” (side 22)
15:00 Politisk taler: Steffen Husted Damsgaard:
” Sammenhængskraft i en brydningstid”
Sang: ”Danmark nu blunder den lyse nat” (side 48)
16:00 Musik:  Zenobia
Afslutning ved Formanden
16:30 Tak for i år. ”Skuld gammel venskab rejn forgo.”
Sang se Jenlebladet nr. 17

.

Kulturel taler kl. 13:00 

Stefan Hermann, rektor for Københavns Professionshøjskole, samfundsdebattør og forfatter. 

 Jenlefesten 2022 Stefan Hermann, rektor for Københavns ProfessionshøjskoleBesindelsens tid

Man går ikke længere kold i dag, men brænder ud. Energikrisen handler ikke om, at vi kommer til at fryse, men om global opvarmning. Man bliver hellere ikke frosset ud socialt, men stigmatiseret, brændemærket. Det er ikke en kold tid som vi lever i som Kim Larsen sang, men en alt for varm tid. Det kalder på besindelse.

.

.

.

.

Politisk taler kl. 15:00

Steffen Damsgaard, Landsformand Landdistrikternes Fællesråd, byrådsmedlem i Lemvig kommune mm.

Jenlefesten 2022 Steffen Damsgaard, Landsformand Landdistrikternes FællesrådSammenhængskraft i en brydningstid

Danmark er et lille land uden store forskelle – i hvert fald set udefra. Sammenhængskraften er afgørende for vores samfunds udvikling, også når det gælder et land i bedre balance og et mere decentralt Danmark, med muligheder for at leve og bo i hele landet, hele livet.

Kan man politisk påvirke sammenhængskraften og urbaniseringen og kan man skabe et land i bedre balance? Og hvilken betydning har klimamålsætningerne og krigen i Ukraine.?

.

.

.  .

Aakjærprisen

Jenle Aakjaerprisen

Traditionen tro skal Aakjærprisen uddeles under Jenlefesten, og den tildeles i år til Henning og Vinnie Linderoth. Aakjærprisen gives til Henning og Vinnie på grund af deres store arbejde med, og forskning i Jeppe Aakjærs forfatterskab, samt drift og udvikling af Jenle som kultur- og besøgssted. Henning og Vinnie var tilknyttet Jenle fra Aakjærselskabets start i 1980 til 2017, Vinnie som rundviser og medlem af Jenleudvalget fra først i 90`erne. I 2004 blev Henning formand for Aakjærselskabet og Vinnie trådte ind i Bestyrelsen. De har gennem deres store engagement og kærlighed til Aakjær været med til at sikre en vigtig fælles kulturarv for hele Danmark, og specielt for Skiveegnen.
Der hvor Jenle står i dag som kultur- og besøgssted skyldes meget Henning og Vinnies fortjeneste. Derfor får de Aakjærprisen.

 .

Køb billet online til kr. 140,00

Billet kan købes i museumsbutikken, eller ved indgangen til festpladsen til kr. 160,00

Folkemødet_Jenlefest

.

.

Lad paraplyen blive hjemme – skulle der komme regn udleveres regnslag
HUSK – at medbringe stol elle anden siddeunderlag

Udstilling i forsamlingshuset

Jenlefesten_Birte_Moelgaard

.

Jenlefesten udstilling forsamlingshusetUdstillingen viser akvareller af Billedkunstner Birte Mølgaard der er uddannelse på Kunsthåndværkerskolen i Kolding, Linien for Tegning og Grafik.

Siden har Birte Mølgaard arbejdet som billedkunstner i Viborg.

Har været repræsenteret på Kunstnernes Sommerudstilling i 2016, 2018 og 2021.

Musik i løbet af dagen Zenobia

Zenobia_Jenle

Kom og mød Zenobia. En trio, der har den danske sangskat under huden: viserne, salmerne og fællessangen. Men udover det fortolker og komponerer Zenobia også, så det mærkes, at livet er her og nu. Trioen laver nye melodier til kendte sange eller nye sange i tråd med den danske tradition – og med mere end 1000 koncerter, 10.000 solgte cd’er og en pris i ryggen er trioen en veletableret og virtuos nydelse.

Zenobias koncerter er især kendt for tre ting: Et intenst nærvær til publikum, fortællinger, der bygger bro fra traditionens soundtrack til nutiden – og stor musikalsk livsglæde. Det er i mødet mellem rigsspillemanden Mette Kathrine Jensen Stærk på harmonika, den prisbelønnede sangerinde Louise Støjberg og pianisten Charlotte Støjberg – der har både har salmer og tango i blodet – at traditionen videreføres og fornys. I 2020 endda med et ekstra twist. For i anledning af 100-året for Genforeningen og fællessangens betydning før og efter, har trioen også nye, gamle sange med fra den del af historien. Man kommer helt sikkert til at høre Det haver så nyligen regnet og Som en rejselysten flåde.

Zenobia er: Sangerinden Louise Støjberg er uddannet på det Rytmiske Musikkonservatorium i København. Hun underviser i sang på MGKsyd i Kolding, og optræder udover Zenobia som solist samt med duoen Louise Støjberg/Martin Rauff og bandet UrbanStøjband.
Harmonikaspilleren Mette Kathrine Jensen Stærk er uddannet på folkemusiklinjen på Det Fynske Musikkonservatorium og blev i 2016 udnævnt til rigsspillemand. Udover Zenobia spiller Mette Kathrine med duoen ’Jensen og Bugge’, der fra tid til anden udvides med Morten Alfred Høirup eller amerikanske Dwight Lamb, ligesom hun optræder solo med både foredrag og koncerter.
Pianist Charlotte Støjberg er cand. mag i musikvidenskab fra Aalborg Universitet. Hun organist ved Rødding Frimenighed og pianist i projektet ”Sommerfugledalen – et requiem” med Carl Erik Lundgaard. Zenobia har desuden været nomineret til to Danish Music Awards; for debutalbummet ‘Midnat’ i 2008 og til årets traditionspris i 2013