Jeppe Aakjærs kunstnerhjem, Jenle

Jenlefesten

Jenlefesten 4. august 2019 kl.  11.30 – 16.30

Hver år, den første søndag i august, bliver der afholdt Jenlefest. I 2019 afvikles Jenlefesten den 4. august. Jenlefesten er en begivenhed, der går langt tilbage i tiden, og som Jeppe Aakjær startede i 1908 i Aakjær.

Jenlefesten blev senere flyttet til Jenle i Østsalling. Formålet med Jenlefesten dengang var at afvikle en sammenkomst, et møde, hvor folk kunne få information og viden på samfundsudvikling og politiske tendenser. Jeppe Aakjær var i det hele taget en person, der engagerede sig meget i debatten omkring en mere retfærdig samfundsudvikling, der specielt skulle komme de svageste til gode, og løfte dem til bedre vilkår i tilværelsen.

I dag tjener Jenlefesten det formål at holde Jeppe Aakjærs ånd og hensigt med begivenheden i live. Nemlig at have en talerstol, der inviterer profiler til at tale om udviklingen i vort samfund, både kulturelt og politisk. Jenlefesten er, efter Folketingets talerstol, udråbt til én af landets vigtigste talerstole.

Årets politiske taler:
Holger K. Nielsen

Politisk taler Holger K. Nielsen
taler kl. 13.00
.

“Demokratiets tilstand”

Årets kulturelle taler:
Ove Korsgaard

Årets kulturelle taler Ove Korsgaard
taler kl 15.00
.

“Tre moralske stemmer i deres samtid”

Om Sten Steensen Blicher, Jeppe Aakjær og Mathias Tesfaye i henholdsvis det 19.-, 20.- og 21. århundrede

Program

11:30 Jenlefesten åbner – Formanden byder velkommen
11:45 Rundvisninger begynder – dog ikke under talerne
Afhentning af picnickurve og sandwich
12:00 Musik: Det jyske Danseorkester
12:30 Uddeling af Aakjærprisen: Skives byarkivar Niels Mortensen
13:00 Politisk taler: Holger K. Nielsen
13:45 Fællessang – Musik: Det jyske Danseorkester
14:30 Kaffepause – rundvisning
Udstilling i Forsamlingshuset; Naturspor af Majken Bilgrav
15:00 Kulturel taler: Ove Korsgaard
15:45 Fællessang Musik: Det jyske Danseorkester
16:20 Afslutning ved Formanden
Tak for i år. “Skuld gammel venskab rejn forgo..”
Jenle Det jyske Danseorkester

DET JYSKE DANSEORKESTER

Billet priser:
Køb ved forsalg kr. 130,00
Køb ved døren   kr. 150,00

Picnickurv kr. 140,00
Sandwich – æg og rejer kr. 70,00
Sandwich – kylling og bacon kr. 70,00
Sandwich – skinke og ost kr. 70,00

Køb billetter til Jenlefesten her

Medbring egen stol.

Ved regnvejr udleverer vi gratis regnslag. –  Derfor ingen paraplyer. TAK

“Naturspor” – Majken Bilgravs kunstudstilling på Jenle

Kunstneren Majken Bilgrav udstiller på Jenle i forbindelse med Jenlefesten. Hun fortæller om sit arbejde: ”Inspirationskilden til mine arbejder er naturen, både hvad angår billedarbejderne og de keramiske arbejder. I malerierne søger jeg at skildre selve sansningen af naturen og er optaget af modsætninger som f.eks. mørke og lys, bevægelse og ro, jord og himmel, liv og forgængelighed. Mine arbejdsområder spænder over akryl-, olie- og akvarelmaleri, samt skulpturel keramik. I den skulpturelle keramik undersøger jeg, hvordan de strukturer og former, der findes i naturen, kan overføres til keramiske udtryk. Lerets begrænsninger og muligheder afprøves, imens den magiske gave fra jorden forvandles fra blødt og formbart til hårdt og uforgængeligt.”

Majken Bilgrav har modtaget undervisning i skulpturel keramik på Aarhus Kunstakademi fra 2014 til 2018. Hun har arbejdet som billedkunstner siden 2004, og gennem årene har hun samarbejdet med Galleri Sct. Gertrud, Galleri Salling, Galleri Garlishee og Ravnsborggade Galleri. Sideløbende har hun desuden udstillet i mange kunstforeninger og på kunstcentre/museer som bl.a. Kirsten Kjærs Museum, Nibe Museum, Vesthimmerlands Kunstmuseum, Dronninglund Kunstcenter, Vitskøl Kloster, Fussingø Slot og Gimsing Hoved. Majken Bilgrav bor og arbejder ved Hjarbæk fjord, hvor hun også har atelier.

Kunstanmelder og redaktør af kunstavisen, Tom Jørgensen, skriver: ”Majken Bilgrav maler kraftfulde, sanselige og koloristiske billeder. Stilen er ekspressiv og indlevende med tydeligt markerede penselstrøg og fint opfattede farvegradueringer. Med sit usentimentale blik for de forskellige fuglearter, sin friske kolorit og ekspressive penselføring er Majken Bilgrav en værdig arvtager til de store danske naturskildrere gennem tiden.”

Udstillingen på Jenle består af malerier, akvareller og et mindre antal keramiske skulpturer og kan ses på Jenle til og med d. 31. august.