Jeppe Aakjærs kunstnerhjem, Jenle

Digterruten på Jenle: Post 6 – Nanna Aakjærs have

Du er nu på siden med supplerende information vedrørende Digterruten på Jenle – Jeppe og Nanna Aakjærs kunstnerhjem. Der er 6 poster i alt på Digterruten på Jenle

Post 6 – ved Nanna Aakjærs have er digtene ”Historiens Sang” og ”Piger paa engen” valgt. ”Historiens Sang” skrev Jeppe Aakjær i 1916, og ”Piger på engen” skrev han i 1915. Du kan høre begge digte oplæst herunder. Digtene er læst op af skuespiller Kristian Halken.

Historiens Sang:

Digtet 'Historiens sang'

Piger paa engen:

Digtet 'Piger paa engen'

I digtet ”Historiens Sang” lægger Jeppe Aakjær vægt på at det er vigtigt at vide, hvem man selv er – og i den første linje ”Som dybest brønd gir altid klarest vand” – er der en klar henvisning til at jo mere du kender af historien, jo bedre kender du dig selv. Med ”Historiens Sang” udtrykte Jeppe Aakjær også sin position som pacifist og han afskyede krig.

I digtet ”Piger paa engen” er det igen naturen Jeppe Aakjær sætter i centrum, her de blomsterrige enge, der er en vigtig del af Danmarks natur og kultur. Det er forårets komme og den tidligere sommer, der beskrives let og lykkeligt, og nærmest i en erotisk blomstring med linjer som ”rækker højt de blanke Skud, at Solen må dem tænde” eller med ”dem som ingen Bejler fik, hun ta’er sig én i Drømme”.

Bygningerne på Jenle og haverne der ligger på stedet, bærer præg af Nannas kunstneriske åre, og store interesse for blomster og udsmykning. Selvom Jeppe og Nanna Aakjær begge elskede havearbejdet, og var naturelskere, så var det Nanna der satte sit fingeraftryk stærkest på bygninger og de udendørs arealer på Jenle.

Nanna og Jeppe Aakjær i haven på Jenle

Haven er åben hele året for besøgende.

Husk at hele den visuelle del af Digterruten kan opleves ude på Jenle – et besøg vi varmt kan anbefale!