Jeppe Aakjærs kunstnerhjem, Jenle

Digterruten på Jenle: Post 3 – Ved Limfjordens vand

Du er nu på siden med supplerende information vedrørende Digterruten på Jenle – Jeppe og Nanna Aakjærs kunstnerhjem. Der er 6 poster i alt på Digterruten på Jenle

Post 3 – Ved Limfjordens vand er digtet ”Limfjorden” og ”Ole” (sad på en knold og sang) valgt. Jeppe Aakjærs skrev ”Limfjorden” i 1906, og ”Ole” skrev han i 1899. Du kan høre begge digte oplæst herunder. Digtene er læst op af skuespiller Kristian Halken.

Limfjorden:

Digtet 'Limfjorden'

”Ole” (sad på en knold og sang):

Digtet 'Ole'

I digtet ”Limfjorden” mestrer Jeppe Aakjær naturskildringen og forstår at fange den stemning, der kommer af, som menneske, at være i naturen, det at være en del af naturen, at finde det landskab, man er en del af – f.eks. i linjen ”Bag Baaden, der jubler det badende Barn, mens Faderen reder det skjællede Garn; Vestsolen beføler hans Hue og Kind, og Straalerne strømmer i Maskerne ind.

I digtet ”Ole” er det længslen på den ene side samt Oles aktive handling for at overskride sine vilkår som hyrdedreng, der er i spil. Længsel og tanker der ofte kan opstå når man står netop ved vandet, og kigger ud over horisonten. Samtidig med følelsen af, at man er en del af noget større.

Her ved post 3 på digterruten, og tæt ved vandkanten har Jeppe og Nanna Aakjærs søn, Esben Aakjær (1911-1958), også haft en bådebro. Esben elskede naturen og sejlede gerne ud fra bådebroen. Måske var han ligesom sin far betaget af ”du krummede Fjord, der slynger de Sløjfer i Sønder og Nord, du Vindenes Orgel, du tonende Vand, der bræmmer med Skummet din Riflede Sand.”

Badebro ved Jenle - brugt af Jeppe Aakjærs søn

Husk at hele den visuelle del af Digterruten kan opleves ude på Jenle – et besøg vi varmt kan anbefale!