Jeppe Aakjærs kunstnerhjem, Jenle

Digterruten på Jenle: Post 1 – Ved møllen

Du er nu på siden med supplerende information vedrørende Digterruten på Jenle – Jeppe og Nanna Aakjærs kunstnerhjem. Der er 6 poster i alt på Digterruten på Jenle

Post 1 – Ved møllen er digtet ”Kornmod” valgt, skrevet af Jeppe Aakjær i 1906. Hele digtet kan du høre oplæst herunder. Digtet er læst op af skuespiller Kristian Halken.

Digtet 'Kornmod'

I digtet ”Kornmod” er sanserne i fuldt flor omkring det ikke-humane. Det er naturen der er i centrum, med vitalitet, kraft og i en nærmest erotisk spænding. Selve fænomenet kornmod kan opleves specielt i juni og juli på de lune sommeraftener, hvor fjerntliggende tordenskyer og lyn kan ses (men ikke høres) og oplyser tavst himmelen. Jeppe Aakjærs store kærlighed til naturen kommer til udtryk i ”Kornmod”, men er også en erkendelse af mennesket er en del af denne natur, vi er knyttet til naturen, og at der er en naturgiven drift, mellem natur og mennesker. Og mellem mennesker.

Møllen blev hentet til Jenle fra en gård i Vester Grønning i 1922. Der var kommet elektricitet til Salling, så nu havde gårdene ikke mere brug for ”vejrmøller”. De to gamle møllesten blev lagt på hver sin side af indkørslen ned til Møllen.

Møllen på Jenle i 1858

”Den har kostet mig 3.000 kr.”, fortæller Aakjær til en avis: ”foruden det Arbejde min Kone har lagt paa den ved Udskæring og Maling; jeg kalder den en Kaffemølle, thi vi anvender den som Lysthus og drikker Kaffe derinde.”

Kom på et besøg og tag et kik ind i møllen og se, hvilken prominent gæst der altid blev indlogeret oppe på hemsen.

Husk at hele den visuelle del af Digterruten kan opleves ude på Jenle – et besøg vi varmt kan anbefale!