Jeppe Aakjærs kunstnerhjem, Jenle

 Siden opdateres løbende 

Fællessang på Jenle mandag den 18. oktober kl. 15.30-17.30!

Kan Aakjærs prosa synges?

Anette Prehn er gået på opdagelse i Jeppe Aakjærs breve, foredrag og erindringer. Her har hun fundet en skattekiste af lyriske passager, der er sprængfulde af billedrigt sprog, og som har den velkendte Aakjærske brod. Den 14. oktober udgiver Gyldendal På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange, baseret på Anettes læsning af 27 bøger af og om Aakjær samt skabelse af 21 nye sange.

Til arrangementet synger vi et udvalg af sangene med særligt fokus på de naturlyriske, bl.a. ”Jeg elsker dig Jord”, ”Den første lærke”, ”Åens drejning” og ”Poesiens vidundervæld”. Vi møder Anette og pianist Kristian Bisgaard, der har sat melodier til sangene. Der vil være mulighed for at købe en bog, sangbog eller cd.

Kig ind på Webshoppen og find

På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange

Sangbogen: 21 usungne sange med noder og becifreringer

Du kan høre sangene på www.usungne-sange.dk

Gratis adgang. Begrænset antal pladser.

Tilmelding nødvendig  UDSOLGT  – BILLETSALG LUKKET

.

LÆS: Uddrag af forord til ”På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange”

KAN JEPPE AAKJÆRS PROSA SYNGES?

Annoncering af fællessangsarrangement på Jenle den 18. oktober 15:30 – 17:30

Nu er det længe siden, at Jeppe Aakjærs sol gik ned. For nogen er det en fjern og blegnende fortid, mens det for andre stadig er levende og noget der skal bevares og forsvares. Hovedparten af de sidste er de aldrende fra Aakjærs egn, og hovedparten af de første er den yngre generation.

For ganske få er Jeppe Aakjærs ord dog stadig så levende, at de skal arbejdes videre med. En af disse er Anette Prehn. Og så er hun ovenikøbet ung og derovre fra Sjælland. Hun er sociolog, skriver til hverdag bøger om hjernens spilleregler, og så drager hun rundt og holder foredrag om sine indsigter og udsigter. Men foredragsturneerne gik dog i stå under corona-isolationen, og her fik Anette i stedet den idé at fordybe sig i Aakjærs gamle breve, foredrag og erindringer – blandt andet ved at indlogere sig i studielejligheden på Jenle.

Anette fandt hans tilstedeværelse allevegne på Jenle. Især oppe ved hans og Nannas grav, hvor han havde sat sit eftermæle med ordene: ”Her standsed de glade klange. Her sattes mit livsens mål. Det er asken af usungne sange, der hviler i denne skål.” Bøgerne var også overalt; de gamle originale og de nyoptrykte. Et af Anettes valgsprog er ”Jeg arbejder bedst, når jeg burde gøre noget andet.”, så hun begyndte at finde det stadig levende billedsprog i de glade klange og gemme dem i ”Mit liv er fuldt af kladder.”

Det ene ophold i studielejligheden blev til flere, og efterhånden blev de mange kladder vævet sammen til nye digte på de gamle ord. Digtene blev vævet sammen med endnu flere ord i Anette Prehns nye bog, som netop udgives i disse dage: ”På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange”. Vennen Kristian Bisgaard er både komponist og pianist, og han satte musik til digtene, så de nu kunne fremstå som sungne sange, så de både kan lyttes til og synges i fællesskab.

Kan det mon virkelig lade sig gøre at lave en fortsættelse til Jeppe Aakjærs sange? Det vil Anette Prehn og Kristian Bisgaard besvare på Jenle i efterårsferiens mandag den 18. oktober klokken 15:30 til 17:30, hvor de inviterer til ”Fællessang”. Der er gratis adgang; men da der er begrænset antal pladser, skal der ske tilmelding på Aakjærselskabets hjemmeside: www.jenle.dk.