Jeppe Aakjærs kunstnerhjem, Jenle

Litteraturdag på Jenle

Litteraturdagen i 2019 finder sted lørdag den 7. september kl. 13.00 på Jenle.

Hvert år præsenterer Aakjærselskabet en litteraturdag. Formålet med litteraturdagen er at vise bredden og mangfoldigheden af de mange forskellige forfattere som Danmark har, men også vise respekt for og videreføre det Jeppe Aakjær selv startede, her hans store forfatterskab og generel interesse og engagement i samfundet.

Litteraturdagen afvikles altid den første lørdag i september og her inviteres der to forfattere, der hver især præsenterer en bog og taler om deres forfatterskab. Der kan være et fælles tema, men det kan også være to forfattere der peger i hver sin retning. Mulighederne er mange.

”Det, der er nært, kan være svært”. Litteraturdagen på Jenle handler om Erindringens magt. Vi sætter fokus på relationerne, erindring og refleksion i forhold til familieliv, eget liv og forestillinger om det. Med forfatterne Hanne-Vibeke Holst og Lotte Kirkeby Hansen er fokus på kvinderollen og de feministiske anskuelser på indhold, kønsroller og relationer. Hanne-Vibeke Holsts seneste udgivelse Som pesten handler om det nære sat i perspektiv til det globale, når en pandemi rammer kloden. Kan vi mennesker overhovedet forholde os til det nære, til de relationer, der er tæt på én, når så store globale udfordringer står foran os?

Lotte Kirkeby Hansens samtidsroman De nærmeste handler om det at dele og miste sammen. Hvilke følelser rammer os, når vi står midt i livet, mister et familiemedlem? Det får os til at se tilbage på det levede liv, sine forældre, sine børn, der er flyttet hjemmefra, og måske opdager vi, at vi står alene tilbage?

Litteraturdagen på Jenle diskuteres også, hvad der sker, når forfatterne tager af hovedstolen og bruger deres biografiske materiale i fiktion. Hvorfor er det så stor en tendens i vores tid? Hvorfor er vi læsere så vilde med sandheden – og findes sandheden overhovedet?

Programmet for 2019 er:

Jenle Litteratrundager Lotte Kirkeby HansenLotte Kirkeby Hansen:

Lotte Kirkeby (f. 1970) er tidligere forlagsredaktør på Gyldendal og har siden 2007 arbejdet som selvstændig journalist, redaktør, oversætter og anmelder. Er medforfatter til fagbøger om barsel, alderdom, skilsmisse og debuterede i 2016 som skønlitterær forfatter med novellesamlingen ’Jubilæum’. Lotte Kirkeby er opvokset dels i Skive, dels på Astrup ved Breum i Østsalling.

I januar 2019 udkom hendes første roman, De nærmeste, der er en fortælling om at stå midt i livet, om at se sine forældre blive gamle og sine børn vokse til og om at være den, der står alene.

Hanne Vibeke Holst:

Jenle Littaturdagen Hanne Vibeke HolstHanne-Vibeke Holst, forfatter og journalist. Født 1959, debuterede som forfatter i 1980 med ungdomsromanen HEJSA MAJSA!, mens hun fik sit litterære gennembrud med Louise-trilogien, som tæller romanerne Til sommer, Nattens kys og Hjertets renhed, der udkom i årene 1985-1990.

Derudover har hun skrevet bl.a. den senere tv-filmatiserede bestseller-romantrilogi Kronsprinsessen, Kongemordet og Dronningeofret (2002-2008), Undskyldningen (2011) samt Knud, Den Store (2013).

I 2017 er hun aktuel med romanen Som pesten.

Hanne-Vibeke Holst er blevet tildelt flere priser for sit forfatterskab, bl.a. De Gyldne Laurbær i 2008 og Læsernes Bogpris i 2009.

.

.

Jenle - Nikolai Kahna Kehlet HansenI pausen mellem de to forfattere vil det lokale musiktalent Nicolai Kanha Kehlet Hansen
levere klassisk musik på klaver. Musikprogrammet bliver musik af:
Franz Schubert, Ludwig van Beethoven og Sergej Rachmaninov.

.

.

Billet priser inklusive kaffe:
Køb ved forsalg – forsalg lukker d. 5/9
Køb ved døren kr. 175,00